gennaro logo new

IMG 7147

Ebben az évben is csatlakoztunk az Európai Hulladékcsökkentési Héthez. A programok november utolsó hetében zajlottak. A megvalósításban az általános iskola, a készségfejlesztő iskola és a kollégium is részt vett.

A Hulladékcsökkentési Hetet 2009 -ben hívták életre. Ez a hét, mely hagyományosan november utolsó teljes hete, egész Európában a hulladékcsökkentésről szól. Iskolák és más intézmények is akciótervekkel neveznek, hogy milyen elképzelésük, ötletük van a - sajnos - egyre nagyobb mértékű szemét csökkentésére.

Az idei Hét témája a környezettudatos szemléletformálás, oktatás volt, a hulladékkeletkezés megelőzése érdekében. Arról szólt, hogy mindenütt és mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyitott szemmel fedezze fel saját és környezete lehetőségeit a hulladékok keletkezésének megelőzésére, mindannyiunk hasznára.

"Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!" Ez volt az idei év jelmondata, mely köré mi is szerveztük programjainkat. A foglalkozásokat tanulóink képességeire adaptáltan, gyakorlatorientáltan állítottuk össze, amiben diákjaink szívesen vettek részt. Mindezek tükrében a tevékenységeket és feladatokat úgy válogattuk össze, hogy kapcsolódjanak a környezeti neveléshez és a gyakorlati órák anyagához; használható ismereteket nyújtsunk diákjainknak a praktikus életvezetési ismeretek elsajátításához.

A programsorozat minden osztályban a hét elveinek, céljainak bemutatásával és a „vállalások" megfogalmazásával kezdődött. Ezután minden készségfejlesztő iskolai osztály interaktív foglalkozáson vett részt a multimédia teremben. Ennek témája a fiatalokat is érintő édesség- és üdítőital fogyasztás csomagolási hulladékának csökkentése, illetve az „Adj új életet régi tárgyaidnak!" jelmondat értelmezése. A 11. évfolyamos tanulók egy része almalekvárt készített, amit újra felhasznált üvegekbe raktak el, az almahéjat a komposzt halomra vitték ki. Így a komposztálásról, mint hulladékcsökkentési módszerről tanultakat, a gyakorlatba is átültették. Több osztály erre az alkalomra készített hulladékcsökkentési társasjátékkal játszott, régebbi játékfigurák újra használásával. Az újrafelhasználás jegyében készültek konzervdobozokból és régi farmeranyagból ceruzatartók. Életvitel – és gyakorlati tevékenység órákon a karácsonyi készülődéshez kapcsolódó hulladékcsökkentési ötletekkel ismerkedtek a fiatalok. Egyik végzős készségfejlesztő iskolai osztályunk ellátogatott a csomagolásmentes boltba, ahol kimérten, saját edénybe vásároltak különböző termékeket. A textil - és fonalmentő modulok, illetve az általános iskolai tanulók régi, megmaradt textilanyagokból bevásárló tasakokat készítettek. Az anyagokat összevarrták és használatuk szerint dekorálták is. Az általános iskolás diákok tanultak még arról is, hogy a tízórai maradékot milyen környezetbarát módon tudják elcsomagolni, hogyan tudják a nejlon zacskót kiváltani. A kollégiumban öko– foglalkozások zajlottak a hulladékcsökkentés jegyében, illetve a hulladékkeletkezés megelőzéséről szóló beszélgetésen vettek részt a diákok.

Mindeközben elemgyűjtési verseny is folyt a készségfejlesztő iskola osztályai között.

A hét a már hagyományosnak mondható hulladékcsökkentési vetélkedővel zárult. A vetélkedőn minden készségfejlesztő iskolai osztály képviseltette magát. A komposztálásról, a szelektív hulladékgyűjtésről, a veszélyes hulladékokról, a hulladékcsökkentésről és természetesen az újrahasználatról, a tárgyak új életre keltéséről tanultakról adtak számot fiataljainak játékos, változatos feladathelyzetekben. Tanulóink a témával kapcsolatos széleskörű tájékozottságról, kooperatív együttműködésről, nagy versenyszellemről tettek tanúbizonyságot. Az elemgyűjtési verseny eredményhirdetése után diákjaink oklevelet vettek át a hulladékcsökkentési témahéten való tevékeny részvételért, mely bizonyítja, hogy idén is a fenntartható fejlődés és a hulladékcsökkentés iskolai nagyköveteivé váltak.

Csákváriné Lődi Krisztina
gyógypedagógus

Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech