gennaro logo new

2018. november 27.

hull csökk hét lezárás oklevelek 17Idén is csatlakoztunk az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, az eseménydús programjainkat november 17-25. között rendeztük meg. A megvalósításában a kollégium és a készségfejlesztő iskola vett részt.
A Hulladékcsökkentési Hetet 2009-ben hívták életre, amit minden évben november utolsó hetében tartanak meg. "Célja, hogy egyéni és önkéntes akcióötletek megvalósításán keresztül a hulladékokkal való tudatos bánásmódra irányítsa a figyelmet, különösen a hulladékképződés megelőzésének fontosságára és lehetőségeire....

A program magyarországi koordinációját, szervezőként az FM Környezettudatos Nevelésért és Szemléletformálásért felelős Főosztály (KNSZFF) látja el." 
(http://szelektalok.hu/vallalom/hu/hulladekcsokkentesi-het)

"Méregtelenítsünk!" A felhívás ezúttal nem a testünkre, hanem a környezetünkre vonatkozott.
Az idei év kiemelt témája a veszélyes hulladékok keletkezésének megelőzése volt, ami a háztartásokban termelődő veszélyes hulladékokra hívta fel a figyelmet. A témahét ideje alatt nagy figyelmet fordítottunk a hulladékok keletkezésének megelőzésére, a szelektív hulladékgyűjtésre, a keletkezett hulladékmennyiség csökkentésére, az újrahasznosításra és az újrahasználatra. A témákat gyakorlatorientáltan, tanulóink képességeire adaptáltan dolgoztuk fel. Témahetünk tematikája sok színes programot tartalmazott, melyben tanulóink aktívan, örömmel vettek részt. A tevékenységeket és feladatokat úgy válogattuk össze, hogy kapcsolódjanak a környezeti neveléshez és a gyakorlati órák anyagához; használható ismereteket nyújtsunk diákjainknak a praktikus életvezetési ismeretek elsajátításához.

 

plakátverseny 15

 

A hét első napján minden osztályban megbeszélték kollégáink a fiatalokkal a témahét jelentőségét, egyéni feladataikat, közösen megfogalmazták vállalásaikat, melyben a „szelektalok.hu" honlapja nyújtott segítséget. Olyan mindennapi tevékenységeket vállaltak, melyekkel képességeikhez mérten ők is hozzájárulhatnak a szemét- és hulladékmennyiség csökkentéséhez. A második napon interaktív órán vettek részt, melyen a vegyszermentes háztartásról tanulhattak, megismerkedtek az ecettel, mint takarító és fertőtlenítő szerrel, vagy a mosódióval, mosószódával, mint környezetbarát mosószerekkel. Szerdán az újrahasználat jegyében műanyag palackokból madáretetőket, illetve "mosolygós virágcserepeket" készítettünk, melyekbe fűszernövényeket ültettünk. A madáretetők már kihelyezésre is kerültek, hiszen nyakunkon a tél, így iskolakertünkbe látogató madarainkat az eddiginél is több etetővel láthatjuk vendégül. Csütörtökön a keddi elméletet gyakorlatba átültetve tanulóink vegyszermentesen, környezetbarát tisztítószereket használva takarítottak az iskolában, illetve rendhagyó környezteismeret órán vettek részt a veszélyes hulladékok, hulladékcsökkentés témakörében. Mindezen tevékenységek közben elemgyűjtési verseny folyt az osztályok között, társasjáték és plakátok készültek a kiemelt témákban. Textiltáskák használatára buzdítottuk tanulóinkat vásárlásaik során, oly módon, hogy aki behozott egy ilyen táskát, ajándékul az iskola életfa pecsétjét bélyegeztük rá.

 

vetélkedő hulladékcsökkentés veszélyes hulladékok 33

 

A kollégiumi munkaközösség játékos vetélkedő szervezésével csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez. A fiatalok 3 fős csapatokban versenyeztek egymással, miközben észrevétlenül mélyítették el a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos ismereteiket.
Hétfőtől csütörtökig pontban 18:00 órakor gyűltünk össze a "kék" lakásban, ahol a résztvevők napi feladataik megoldása során montázst készítettek újságkivágások felhasználásával; tanulmányozták, majd lerajzolták a különböző veszélyekre figyelmeztető jelzéseket; színezéssel jelölték egy lakás körvonalrajzán azokat az eszközöket, amelyek elhasználódás esetén veszélyes hulladékká válnak; használt elemek célba dobásával fejlesztették ügyességüket, miközben megjegyezték, hogy azok veszélyes hulladéknak minősülnek. A kollégák team munkában dolgoztak ötleteik megvalósításán.
Pénteken programjaink méltó lezárásaként vetélkedőn mutatták be a tanulók, mit tanultak a héten. Büszkén állíthatjuk, hogy képességeiknek megfelelően diákjaink nagy többsége tisztában van a szelektív hulladékgyűjtés szabályaival, a hulladékcsökkentés jelentésével, a veszélyes hulladékok fajtáival, kezelésének módjával, környezetünkre és egészségünkre gyakorolt káros hatásaival. A vetélkedő során nemcsak tudásukról adtak tanúbizonyságot, hanem arról, hogy képesek a kooperatív munkára, az együtt gondolkodásra.

 

vetélkedő hulladékcsökkentés veszélyes hulladékok 55

 

A vetélkedő lezárása után kihirdettük az elemgyűjtés és a plakátverseny eredményét. A szorgalmas munkának egy-egy könyvjutalom volt a jutalma. Ezt követően ünnepélyes keretek között felolvasásra és kihelyezésre került az iskola Öko kódexe, mely irányt ad mindennapi tevékenységeinknek, az öko tudatosság jegyében.
Osztályaink és a kollégiumi csoportok a hulladékcsökkentési héten való részvételt tanúsító oklevelet vehettek át, mely bizonyítja, hogy a fenntartható fejlődés és a hulladékcsökkentés iskolai nagykövetévé váltak.

 

társasjáték hull csökk 4

 

Az oklevelek kiosztása után Farkas Ottó tanulónk az alábbi gondolatot osztotta meg velünk felsóhajtva: „Kár, hogy vége van! Minden héten jó lenne egy ilyen program!" 

 

Schrantz Anett                                                                                                                     Pletser Ágnes
gyógypedagógus                                                                                                              gyógypedagógus

Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech