2018. november 10.

komposzt-kepNagy örömmel fogadtuk a Humusz Szövetség komposztálási versenyét, amelyre a 11-12. évfolyamos Konyhai kisegítő - Háztartástan, illetve a Kert – és parkápoló - Udvaros készségfejlesztő iskolai képzés osztályaival jelentkeztünk.
A komposztálás megvalósítása iskolánkban több éves múltra tekint vissza. Az első, 2014-ben beadott, az Ökoiskola cím elnyerését célzó pályázatunkban többek között célul tűztük ki a komposztálás megvalósítását. Komposztáló keretek beszerzését, a szakszerű komposztálás megkezdését tűztük ki célul.


Első komposztáló keretünket a Humusz Szövetség adományozta 2014. júniusában.
Még ebben az évben csatlakoztunk a Humusz Szövetség „Komposztünnep 2014" pályázati felhívásához, melynek célja az iskolai csoportok aktivizálása, a tanulók szemléletformálása volt. A témát beépítettük a szakmai elmélet és gyakorlat foglalkozások tananyagába, így széles körűen megismerkedhettek diákjaink a témával.
Komposztáló szigetünk az óta folyamatosan működik, újabb keretekkel bővül.
A gyakorlati tevékenység órákon nagy hangsúlyt fektetnek a pedagógusok a hulladékcsökkentés tanítására, így a komposztálásra is. Ez a témakör része a képzést lezáró elméleti vizsgának.
A keletkező humuszt a tanulók a konyhakertben, virágágyásokban hasznosítják.

Ebben az évben a Szövetség által hirdetett versenyen a gombák szerepére igyekeztünk felhívni a programban részt vevő osztályok tanulóinak a figyelmét, az őszi kirándulásokon a fákon, az avarban felfedezett gombák lebontó, komposztálást segítő tevékenységét hangsúlyozva. A különféle gombák megismerése - szarvasgomba, őzlábgomba, rókagomba stb. –, megtalálása, élőhelyének vizsgálata nagy élményt jelentett a tanulók számára.
Az esemény lezárásaként interaktív foglalkozáson vettek részt, melynek témája a komposztálásról tanultak összefoglalása volt.
Bízunk abban, hogy az új élmények gyűjtésén kívül olyan tudásra tettek szert, amelyet a továbbiakban is hosszú időn keresztül hasznosítani tudnak mindennapi életükben.

 

Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech