gennaro logo new

2018. október 02.

hívóképIskolánkban immár hagyománnyá vált, hogy minden évben csatlakozunk a Fenntarthatósági Témahéten megrendezett Világ Legnagyobb Tanórájához.
Az idén a 2018. szeptember 24-28. között megrendezésre kerülő témahét kiemelt témája az ENSZ által 2030-ig kihirdetett 17 Globális Célok valamelyikét szolgáló, helyi szinten megvalósítható közösségi tevékenység.
Iskolánkban a "Te is lehetsz VilágVédő!" című témakört dolgoztuk fel, tanulóink képességeire adaptálva.
Ki lehet VilágVédő?
Mindenki, aki tudatosan tesz a Globális Célok megvalósításáért, a Fenntartható Fejlődésért. Ezek nagy szavaknak tűnnek, de ha elolvassuk Memory Banda VilágVédő szavait, rájövünk, hogy tulajdonképpen egyszerű dolgunk van:

 


"Nincs olyan szupererő, amely valakit VilágVédővé tesz, bárki azzá válhat egyszerűen azáltal, hogy kiválasz egy Célt, és elkezd dolgozni érte.... Ha van szenvedély, tenni akarás és cselekedet, akkor a változások megtörténnek."


Ez akár a mi jelmondatunk is lehetne. Iskolánk 2014 óta Öko iskola. A Fenntartható Fejlődés elveinek szem előtt tartása mindennapjaink részévé vált. Tanulóink tudják, hogy ebben mindenkinek szerepet kell vállalnia. Szívesen meg is teszik kollégáink irányításával és odafigyelésével, ki-ki egyéni képességeinek megfelelően. Azzal, hogy nem szemetelnek, a hulladékot szelektíven gyűjtik, spórolnak az energiával és az ivóvízzel, vigyáznak környezetükre, segítik társaikat, tanulóink aktívan tesznek azért, hogy élhetőbb hellyé tegyék közösségüket, iskolájukat, otthonukat, ezáltal országunkat és a világot. A Célok szem előtt tartásával, mindennapos tevékenységükkel, részt vesznek abban, hogy Földünket megóvjuk a jövő nemzedéke számára is.
A tanórák végén tanulóinkkal együtt elkészítettük VilágVédő portréikat is, néhány tulajdonságot választva a VilágVédők szójegyzékéből, ami rájuk is jellemző.
"Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" Hangzik a jelmondat. A fiatalok megértik, hogy amit ők helyi szinten tesznek, az kihathat az egész világra. Ezért, illetve lehetőségeinket figyelembe véve, mi lokálisan cselekszünk. Így válunk nap, mint nap VilágVédővé mi is.

Schrantz Anett 
gyógypedagógus

Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech