2018. április 09.

utazó koffer 1A Fiatal Környezetvédők Szakmai Egyesülete (FIKSZ) létrehozott egy interaktív előadássorozatot, mellyel iskolánkba is ellátogattak, hogy terjesszék a környezettudatosságot.

 

 

 

Mint a projekt neve is mutatja, a központi téma a szelektív hulladékgyűjtés volt. Az egy tanórányi foglalkozás során, melyen két csoportban vettek részt tanulóink, több olyan további, a környezetvédelemmel kapcsolatos téma is előkerült, mint a természetvédelmi területek óvása, a klímaváltozás, vagy a tudatos vásárlás.

Az óra a különböző hulladékok különválogatásával kezdődött, majd fokozatosan haladt az elvontabb, csak filmen megfigyelhető folyamatok, mint például a műanyag feldolgozásának irányába. A fiatalok tevékenyen kapcsolódhattak be a különböző feladatokba. Beletúrhattak egy élőlényektől hemzsegő mini komposzthalomba, illetve a házi papírgyártásnak is részesei lehettek.

Élmény volt látni, hogy a más szervezetek korábbi előadásaiból, valamint az iskolai oktatásból tanultaknak hála az előadó minden kérdésére válaszolni tudtak a résztvevők. Tanulóink szinte szakértőnek bizonyultak a környezeti nevelés felmerülő témáiban, sőt saját komposztálási tapasztalataikról is beszámoltak.

A program legfőbb előnye az volt, hogy bemutatta és mindenki számára érthetővé tette, mit tehetnek a hétköznapi emberek a mindennapokban a környezet védelme érdekében. Vizuálisan alátámasztva, rendezetten összefoglalta a fenntarthatósággal, újrahasznosítással, és újra felhasználással már korábban elsajátított információkat.

A diákok lelkesen, sőt, még egy közösen készített, újrahasznosított papír birtokában távozhattak az óráról.

Deák Adrienn  
gyógypedagógus

Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium

1121, Budapest, Hegyhát út 19.

Tel.: 275-4297, 395-6587 Fax.: 395-65-89 E-mail: titkarsag@gennaroiskola.hu

Google-Maps-Icon-grey  szirtech